Recepten voor de herfst

GEROOSTERDE GROENTE UIT DE OVEN

Vroeger aten wij onze groente altijd alleen gekookt. Wel lekker maar ook een beetje saai. Groente is zo veelzijdig, je kan er soep van maken, je kan het koken, grillen, stoven of in de oven roosteren. Geroosterde groente uit de oven is niet alleen heel erg lekker, het is ook heel makkelijk om te maken en heel gezond. In de zomer kan je dit doen met uien, courgettes en paprika maar in de winter rooster je bieten, knollen en pompoenen.
Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1/2 pompoen
  • 1 pastinaak
  • 4 rode bieten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el tijm
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Neem een braadslee en giet hier een scheutje olijfolie in.
Schil de pompoen en verwijder de pitten, snij de pompoen in parten, leg de groente in de braadslee.
Schil de bieten en snij deze in parten en leg deze ook in de schaal.
Schil de pastinaak en snij deze in parten.
Plet de knoflooktenen en doe deze in de braadslee.
Besprenkel het geheel met olijfolie en breng het op smaak met peper, zout en tijm.
Rooster de groente in ongeveer 30 minuten gaar.
Geroosterde groente is erg lekker bij couscous.

 

Oven­scho­tel met ge­hakt­bal­le­tjes en win­ter­peen


het is een hoofdgerecht voor 4 personen met 15 min. Bereiden en 40 min. wachten en dan heb je een heerlijke ovenschotel.

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 schaaltjes rundersoepballetjes (a 230 g)
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 2 el ketjap
  • 700 g winterpeen
  • 1 duopak aardappelschijfjes (700 g)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui 3 min. Schep de gehaktballetjes erbij en bak deze op hoog vuur al omscheppend bruin. Voeg de knoflook, de tijm, de ketjap en peper en zout naar smaak toe, schenk er 150 ml water bij en roer de aanbaksels los. Breng aan de kook.

Schep de ui en de gehaktballetjes met een schuimspaan uit de pan in de ovenschaal. Schep de wortel erdoor. Dek het geheel af met de aardappelschijfjes. Verdeel het braadvocht erover. Bak de ovenschotel in ca. 40 min. gaar en goudbruin.

Tip:

De aangegeven oventijd is een indicatie en bedoeld voor een elektrische oven. De temperatuur kan per oven verschillen; met een oventhermometer kunt u de exacte temperatuur bepalen.