Recepten met voorjaarsgroente Raapstelen

Raapstelen
Raapstelen zijn niet enkel erg smakelijk, maar ook nog bijzonder gezond. Ze bevatten amper calorieën (rauw slechts 17 kilocalorieën per 100 gram!), maar wel uitstekende hoeveelheden bètacaroteen, foliumzuur en enkele andere antioxidanten. Daarnaast zijn ze rijk aan sporenelementen; onder meer de gehaltes aan ijzer en calcium zijn relatief hoog. Ook bevatten ze opmerkelijk genoeg erg veel eiwitten, althans voor een groente: circa 3,8 gram per 100 gram.
Nu enkele recepten met raapstelen:

Raapstelensoep bereiden

Uiteraard zijn er vele verschillende recepten voor raapstelensoep. We geven hieronder een licht, lenteachtig basisrecept. Enkele variaties zijn onder meer binden met een paar gekookte aardappels, of serveren met een paar in stukken gesneden hardgekookte eieren.

  • Raapstelensoep.
    Voorgerecht voor vier personen.
    • Snipper een ui en fruit deze zachtjes aan zonder teveel te kleuren in wat olijfolie.
    • Was en snijd intussen 200 gram raapsteeltjes.
    • Voeg de raapstelen toe aan de ui als deze glazig is en laat ze in enkele minuten op middelhoog vuur slinken.
    • Voeg dan 1 liter kippen- of groentebouillon toe en laat de raapstelen 15 minuten zachtjes pruttelen.
    • Pureer de soep met een staafmixer en meng er voor het opdienen nog ca. 100 ml room door.
    • Afmaken met wat peper.
    • Tip: eventueel garneren met een handje verse bieslook of peterselie.

Wokken of roerbakken

Het enige aandachtspunt als je deze groente gaat wokken of roerbakken is eigenlijk dat er veel vocht uit kan komen, dus zorg dat je een flinke pit op je fornuis hiervoor over hebt of wok enkel kleine porties. De groente is binnen 2-3 minuten gaar.

Lenteomelet met raapstelen. Lunchgerecht voor vier personen. Klop zes eieren heel kort los met peper, zout en een scheut melk en voeg er 50 gram hamreepjes aan toe. Snipper een sjalot en fruit die in wat olijfolie in een koekenpan zacht en glazig. Neem 100 g raapstelen, was ze en snijd ze in stukjes en bak ze op hoog vuur enkele minuten tot ze geslonken zijn en er geen plassen water meer uitkomen. Voeg de eieren toe, meng het geheel even grof en laat de omelet gaar worden. Heerlijk met een sneetje ouderwets bruin brood.

Raapstelen stoven

Stoven is een mooie manier om raapstelen meer smaak mee te geven. Bak ze kort op en laat ze daarna in het eigen vocht op laag vuur gaar stoven. Voeg eventueel nog wat extra bouillon, witte wijn of iets dergelijks toe, en kruiden naar wens. Zo zijn ze in 10-15 minuten kooktijd gaar. Dit is een uitstekende manier om raapstelen te bereiden als je ze bijvoorbeeld in een pastagerecht wilt verwerken.

Raapstelen rauw in gerechten verwerken

Rauw zijn raapstelen ook uitstekend te genieten, bijvoorbeeld in stamppot of in stevige, pittige salades. Bij dergelijke toepassingen is raapsteel goed te vergelijken met rucola: het is bestand tegen flink krachtige smaken, dus je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. En de fraaie beet betekent dat je ook qua textuur een uitstekende, knapperige salade krijgt.

    • Krachtige salade met raapstelen.
      Bijgerecht voor vier personen.
      • Neem 150 gram raapstelen, snijd ze in grove stukken, was ze en maak ze goed droog.
      • Rooster 3 el pijnboompitten (variatie: 75 g uitgebakken spekjes gaat ook prima hierbij) en
      • Snijd 6 zongedroogde tomaten in stukjes.
      • Neem 50 g schilfers Parmezaanse of een andere pittige, zoute kaas.
      • Doe de raapstelen in een grote slakom, voeg de pijnboompitten, tomaten, Parmezaan toe.
      • Meng in een apart bakje 4 el olijfolie (liefst extra vergine) en 2 el balsamico-azijn of 2 el citroensap en wat zout en peper.
      • Giet deze over de salade en meng het geheel.
      • Tip: deze raapstelensalade gaat uitstekend bij iets vettigere, krachtige gerechten, zoals bijvoorbeeld pasta carbonara.
    • Rauwe raapstelenstamppot.
      Ten opzichte van de variant met gekookte raapstelen (zie recept 1 hierboven) bevat deze stamppot minder groente, maar dat maakt ‘m ook meteen een stuk betaalbaarder als je de raapstelen in de winkel moet kopen. De bereiding is overigens verder hetzelfde.
      • Reken in totaal 400 gram raapstelen,
      • Snijd vooral de bladstelen vrij fijn zodat de stamppot als geheel niet ál te knapperig is en meng ze er pas doorheen direct voor het opdienen.
  • Recepten komen van groentgroente.nl